Het Prinses Beatrix Spierfonds.

De komende vier jaar zetten we onze spieren, kennis en netwerk in om € 450.000,- in te zamelen voor onderzoek naar de spierziekte HMSN (hereditary motor and sensory neuropathy). Deze erfelijke aandoening tast de zenuwen aan en daardoor worden de spieren steeds zwakker. De oorzaak van HMSN is onbekend en de ziekte is nog niet te genezen.

In de zomer van 2021 hebben we al ruim €125.000 opgehaald en daarmee is het LUMC recent begonnen met het onderzoek naar de spierziekte HMSN. De komende tijd gaan we ons best doen om de resterende € 325.000 bij elkaar te krijgen. Help jij een handje mee? De opbrengsten van de  donaties gaan via het Prinses Beatrix Spierfonds naar het goede doel.

De spierziekte

HMSN is één van de meest voorkomende erfelijke ziektes.

En toch weten we er weinig vanaf. Naar schatting hebben 40 op de 100.000 mensen een vorm van HMSN. Het wetenschappelijke onderzoek waar Muscles for Research zich voor inzet is gericht op het vinden van de oorzaak en op het ontwikkelen van een medicijn.

DNA bepaalt

HMSN (hereditaire motorische en sensorische neuropathie) is een groep erfelijke spierziekten waarbij de zenuwen zijn aangetast. HMSN begint meestal in de onderbenen en voeten en breidt daarna uit naar onderarmen en handen. De spieren worden steeds zwakker waardoor mensen verlamd kunnen raken.

Meer informatie?

“Omdat de spierziekte HMSN in mijn familie voorkomt, ben ik me bewust geworden van hoe belangrijk sporten voor mij is. Onmisbaar zelfs. Ik kan me geen leven zonder sport voorstellen. Mensen die niet sporten omdat ze dat niet kunnen maar wel willen – vreselijk. En dat is precies de reden dat ik me inzet voor onderzoek naar deze ziekte. De onderzoeken zien er veelbelovend uit. Dat moet worden doorgezet. Maar daar is hard werk voor nodig.”

Peter Arensman